Beurtveer op de LVBHB website

Op de website van de LVBHB is door Jelte een mooi stukje over Het Beurtveer geschreven.
We hopen dat leden van LVBHB zich hierdoor laten overtuigen om ook mee te gaan doen aan deze unieke uitdaging en “oefening onder zeil” zoals Het Beurtveer ook wel wordt genoemd.

Link naar het bericht : https://www.lvbhb.nl/beurtveer-21-25-oktober/

Hieronder het gehele bericht.

Beurtveer 21-25 oktober
20 september 2019|Evenementen

Leerzaam genieten en afzien onder zeil. Doe mee aan het Beurtveer als opstapper of met je eigen schip.

Voor de mensen die graag het zeilen en het manoeuvreren onder zeil tot voor de kade met grote platbodems willen meemaken is meegaan met een schip dat het Beurtveer vaart een uitgelezen kans.

In de Noordelijke herfstvakantie (21 t/m 25 oktober) worden vanuit Workum het Beurtveer en de Strontrace gevaren. Deze “oefeningen onder zeil”, zoals ze door de bedenker en organisator van het eerste uur, Reid de Jong, worden genoemd, worden al sinds 1974 gevaren en trekken nog altijd een behoorlijk aantal deelnemers. De organisatie berust bij de vereniging Zeilvracht.

De Strontrace start op maandag in Workum waarna er in één ruk via Amsterdam naar Warmond wordt gevaren en na een uurtje rust direct weer de terugreis naar Workum wordt aanvaard. Deze wedstrijd is minder geschikt voor opstappers aangezien er strikte regels zijn voor het (geringe) aantal bemanningsleden per schip, zodat ervaring met het dag en nacht zeilen, bomen, jagen en een fit gestel een vereiste is.

Beurtveer route
Beurtveer route

Het Beurtveer daarentegen wordt georganiseerd voor (charter)schepen met overnachtingscapaciteit. Aangezien hier alleen het, volgens het CvO/CBB, toegestane aantal gasten en bemanningsleden als limiet geldt voor het aantal opvarenden bestaat hier de mogelijkheid om ook als minder of niet-ervaren opstapper mee te doen. Deze “oefening onder zeil” bestaat uit twee delen; het eerste traject voert via een aantal havens naar het Buiten-IJ waar minimaal 10 uren wordt geankerd en vervolgens wordt er weer gestart voor het tweede deel terug naar Workum. De aan te lopen havens, waar ook zonder motorgebruik, dient te worden afgemeerd, zijn Medemblik, Lemmer, Urk, Hoorn, Volendam en Blocq van Kuffeler, in een zelf te bepalen volgorde. Winnaar is degene die de snelste zeiltijd neerzet. Hierbij geldt dat een schip met motorminuten nooit kan eindigen voor een schip zonder motorminuten.

Het vakmanschap van de deelnemers blijkt wel uit het feit dat bijna alle deelnemers over het algemeen de hele exercitie volbrengen zonder het gebruik van de motor.

Voor mensen die een platbodem bezitten of als bemanning wel eens meevaren op een dergelijk schip is dit een uitgelezen gelegenheid om ervaring op te doen met het manoeuvreren onder zeil. Als je als opstapper aan boord bent zul je worden ingewerkt en al snel als volwaardig bemanningslid worden ingezet. Mocht je overwegen mee te doen dan kun je op de website van het Beurtveer en Strontrace meer uitleg vinden over de wedstrijd en tevens zien welke schepen zich al hebben opgegeven. In de uitslagenlijsten van voorgaande edities kun je ook zien welke schepen regelmatig meedoen. Je kunt contact zoeken met de schipper/eigenaar van een deelnemend schip en vragen of je mee kunt. Een andere mogelijkheid is om je op te geven via het VVV van Workum of via het bestuur van de Zeilvracht(de overkoepelende organisatie), info@zeilvracht.nl . Voordeel van de eerste werkwijze is dat je op een schip naar keuze terecht komt, hetgeen via de andere wegen niet is gegarandeerd.

De inschrijving voor schepen staat open tot 2 weken voor de wedstrijd. Er is wel een vereiste dat de schipper één jaar als co-schipper heeft gevaren tijdens de Beurtveer en dat de co-schipper de juiste papieren heeft om als schipper te varen op het betreffende schip.

Jelte Toxopeus
Bestuurslid Zeilvracht