Houd me op de Hoogte 2022 – 09 En de wind zakt weer in,…

Workum, 18 oktober 2022

We gaan de tweede nacht in.
Gelukkig is er weer beweging op het IJsselmeer en de Ringvaart.
De meeste beurtschepen hebben de windstilte gebruikt om de eerste rustpauze in te zetten. Sommigen voor anker, sommigen aan de wal, en een enkeling (Nicolaas Mulerius) onderweg naar Warmond.
Gelukkig voor de waarnemers in de verschillende havens komen er elke keer plukjes schepen tegelijk een haven in en uit. Het geeft mooie manoeuvres, communicatie onderling is een must en soms misschien ook wel even wachten tot er weer ruimte voor de wal is.
Het is nog te vroeg om een voorspelling te maken welk schip als eerste terug in Workum zal zijn. Tactische keuzes zullen meer dan ooit de uitslag bepalen.
Snelle schepen zoals de Deinemeid, Welvaart, Eenvoud zullen naar verwachting in de voorhoede eindigen, maar de prestatie van de Lutgerdina mét gehandicapten aan boord of de Elizabeth met een minimale hoeveelheid bemanning is minstens zo groot!!

De Nicolaas kwam de Sterke Jerke tegen in de Ringvaart. Mooie foto, pa en zoon komen elkaar tegen, even zwaaien en weer door, in de bikkel-stand. Zover lopen met een boot aan een touwtje vereist minimaal 2 skills: verstand op nul en ‘gewoon door’.
Later op de avond zullen de bruggen in de Ringvaart niet meer bediend worden en sommigen zijn écht te laag om eronder door te kunnen, ook al is de mast gestreken. Het is behoorlijk spannend omdat de wind naar verwachting naar het oosten zal draaien. Hebben de Vooruitgang en de Avontuur in de zware klasse voordeel bij de westelijke Ringvaart die meer noord-zuid loopt, dan de oostelijke ringvaart? Dat zou kunnen betekenen dat de Willem Jacob en de Spes na het keerpunt in Warmond ook weer verder moeten bomen en jagen om weer in Amsterdam te komen.
Ook in de lichte klasse is er een mooie strijd, tussen de nummers 1 en 2, en verderop tussen de nummers 3 en 4.
Vorig jaar kwam de Nooit Volmaakt eerder binnen dan de Jonge Durk, maar lukt het ze om het dit jaar om te draaien? Op het moment van schrijven lijkt het wel zo, maar ze zijn halverwege. Er kan nog zóveel gebeuren….
De Jonge Durk en de Nooit Volmaakt zullen vannacht in de Ringvaart achter een gestremde brug blijven hangen, totdat er morgen weer een opening wordt gegeven.
Wij zitten klaar om de eerste morgenochtend te ontvangen. Hopelijk staan er veel mensen op de kade, als ze na deze bikkeltocht weer een lijn om de meerpaal van de steiger gooien.