Houd me op de Hoogte 2022 – 07 10:30, De stilte voor,…

Workum, 18 oktober 2022

In Workum was het vanochtend windstil maar de mist was opgetrokken.
Uit de belletjes van voornamelijk de beurtveer deelnemers was af te leiden dat de wind er snel uit ging afgelopen nacht en een aantal schepen zelfs moesten ankeren vanwege het slechte zicht. Inmiddels is het zicht goed maar de wind is nog niet aanwezig.

Strontrace
Na een mooie strijd zijn de Eenvoud en Sterke Jerke gisteravond aangekomen bij het buiten IJ. Er moest, met de afnemende wind tijdelijk geboomd worden op de Sterke Jerke. Dit koste hun de koppositie. Beide schepen zijn vervolgens doorgevaren naar Zijkanaal C om daar even te rusten voor ze verder mochten richting de sluis bij Spaarndam en Haarlem. De laatste stand bij de koplopers is dat de Eenvoud voorbij de Cruquius is en de Sterke Jerke er een half uurtje achter vaart (jaagt en boomt) Erachter is de Willem Jacob ook bij Zijkanaal C samen met de Nooit Volmaakt.  De Spes en Jonge Durk zitten op het Noordzeekanaal, de Vooruitgang passeert Amsterdam CS en de Avontuur is nog onderweg op het Markermeer net ten noorden van het Paard van Marken. Bij het theekoepeltje in Warmond zullen ze er al klaar voor zitten met de ogen gericht op de T&T. Langs de ringvaart volgen diverse fans de schepen zodat we niet alleen via beeld maar ook met foto's en semi-live verslagen op de hoogte gehouden worden.

Beurtveer
Na een vrij vlotte start hield ook hier de wind er aan het einde van de avond mee op en waren er periodes met slecht zicht. De Eenvoud, als eerste op het Markermeer heeft Hoorn en Volendam aangedaan en ligt nu te rusten in Bloq v. Kuffeler. De Welvaart is direct na Lemmer al in de 1e rust gegaan en ze liggen er nog steeds, inmiddels in het gezelschap van de Deinemeid, Johanna Engelina en de Goede Verwachting.De Waterman en Elizabeth zijn ook gaan rusten maar dan in de haven van Lemmer. Op de zuid is de Pallieter wel doorgevaren na Lemmer en Urk te hebben aangedaan en ze zijn inmiddels in Hoorn (waar ze naar verwachting ook de 1e rustperiode zullen pakken) Na Medemblik is de Avontuur over Lelystad richting Hoorn gevaren maar halverwege, je raad het al, rust (minimaal 6 uur). De Kleine Jager en Gulden Belofte zijn onder de kust van Friesland gaan rusten nadat ze Lemmer mee hadden genomen. De Bontekoe koos als rustplek een ankerplek net zuid van het Naviduct Enkhuizen maar lijkt nu ook weer onderweg te zijn, net als de Gulden Belofte overigens. De Wilhelmina heeft na Medemblik en 6 uur rust nu Urk gehad en koerst richting Lemmer. Wie missen we dan, juist, de Nicolaas Mulerius. De studenten uit Groningen hebben zichzelf een doel gesteld, de Beurtveer uitvaren maar in de verplichte rusttijd van minimaal 6 uur te Durgerdam ook nog even in Strontrace stijl Warmond aan te doen. Ze zijn inmiddels onderweg door Amsterdam.

En dan nog even het Beurtveerroute verhaal:
Oorspronkelijk waren er 2 routes:
1 Workum > Medemblik>Lelystad>Durgerdam>Enkhuizen(of Lelystad)> Lemmer>Workum
2 Workum > Lemmer > Enkhuizen>Durgerdam>Medemblik>Workum
Later zijn er 2 routes toegevoegd:
3 Workum>Lelystad>Durgerdam>Enkhuizen>Lemmer>Medemblik>Workum
                                                of >Lelystad>Medemblik>Lemmer > Workum
4 Workum>Enkhuizen>Durgerdam>Lelystad>Medemblik>Lemmer>Workum
Uiteindelijk zijn er nu 6 routes voor de schepen om uit te kiezen, de laatste 2:
5 Workum>Medemblik>Lemmer>Enkhuizen>Durgerdam>Lelystad>Workum
6 Workum>Lemmer>Medemblik>Lelystad>Durgerdam>Enkhuizen (of Lelystad)> Workum
En wat is er nu gekozen door de deelnemers
Route1 . 1x
Route2   4x
Route3   1x
Route4   1x
Route5   8x