Houd me op de Hoogte 2022 – 05 13:00 Start, We zijn onderweg,…

Workum, 17 oktober 2022

Het is gelukt!
De haven is weer leeg. Ondanks wat regen was er een gezellige sfeer in de havenkom. Iedereen had er zin in.
De wisselende weersverwachtingen maken het spannend, maar het belangrijkste is… eerst maar vertrekken.
Na een mooi verhaal over schepen en historie van Age Veldboom, kreeg Friso Douwstra het woord. Hij roemde de historische waarde van dit evenement.
De mooie verzameling vissersschepen, skûtsjes en beurtschepen dwingen automatisch eeuwenoud respect af.
De woorden ‘Oprotten nou’ klinken door de haven. Door de ouwe Reid overgedragen aan kleinzoon Reid jr en achterkleindochter Isabel. Na de misthoorn gooien eerst de vissers los om hun geluk en visvangst-kunst op zee te beproeven. Daarna volgen de strontschepen die hun mest in Warmond zullen lossen. Tot slot varen ook de beurtschepen uit op weg naar Durgerdam.
De eersten zijn al bijna in Enkhuizen, Lemmer of Medemblik.
Terwijl het telefoonteam de starttijden doorgebeld kreeg van de Beurtveerders en de Strontracers koers zetten naar Lelystad kregen we op het organisatieschip bezoek van de bemanning van de RWS 77. Al sinds mensenheugenis zorgen zij er voor dat de visserij, stront en beurt kunnen starten zonder tegenverkeer in 't Soal. Als dank een kop koffie en Oranjekoek en de afspraak dat ze er volgend jaar weer zijn.
Kijk vooral op https://tt.zeilvaartwarmond.nl/ of download de SZW track en trace app om de schepen te kunnen volgen.

Bestuur Zeilvracht