Houd me op de Hoogte 2020 – 05 Reid…

Houd me op de hoogte 2020 – 05 Reid,….

Zoals jullie wellicht hebben gelezen in de Houd me op de Hoogte van gisteravond, hebben we gisteravond samen met een aantal bestuursleden het vuur aangestoken op de vuurtoren in Workum,…
Sinds een aantal jaren heb ik de eer, het genoegen en het vertrouwen van Reid om dat samen met hem te mogen doen. ‘s Middags komt Reid naar het wedstrijdschip om samen met ons onder het genot van een borreltje te bekijken wanneer het vuur het beste aangestoken kan worden uitgaande van de positie van de schepen op dat moment. Dan in het donker en op een tijdstip waarop de meeste mensen in hun mandje liggen, op weg naar de vuurtoren. Te voet of op de fiets over de dijk slalommend om de schapen(stront) met als richtpunt een lichtje aan het einde van de dijk. Aangekomen bij de vuurtoren de bekende knuffel van Reid en dan eerst even kort bijpraten over het verloop van de wedstrijd, de positie van de schepen en andere op dat moment belangrijke zaken…
Dan met sjaal, muts, pijp en gasbrandertje door de toren naar boven om het vuur aan te steken. “door de toren’ houdt in een aantal houten trapjes op die leiden naar het platform boven op de toren. Een van de ruimtes die je door moet om daar te komen is het kantoor van Reid waar hij menig uurtje heeft doorgebracht en waar het vol staat met documenten, boeken en herinneringen aan een bewogen, rijk en bijzonder leven… Je waant je met recht terug in de tijd… Zeer bijzonder om daar even rond te mogen kijken…

Boven aangekomen staan de gasflessen al klaar en hoeven we het vuur alleen nog maar aan te steken. Als het eenmaal brand komen de verhalen over hoe het vroeger ging toen er nog een gaslamp op de toren stond,  de zuiderzee nog de zuiderzee was en niet was volgestapeld met de door Reid zo ferfoeide windmolens. Na nog even de historie opgesnoven te hebben rest dan de weg naar beneden… Bij de kachel en met een kop thee en iets uit de oven van Cornelie nog even nazitten en dan met weer een bijzondere ervaring rijker op weg terug naar de haven, onderweg denkend aan een bijzondere man met een bijzonder leven…

Hoe anders was het deze keer, De gezondheid van Reid gaat achteruit en het lukt niet meer om de smalle houten trapjes te beklimmen in de vuurtoren. Daar sta je dan zonder Reid om het vuur aan te steken… We hopen natuurlijk dat we nog lang kunnen genieten van de aanwezigheid van Reid bij het evenement wat wij allen zo een warm hart toedragen en zijn verhalen over bijvoorbeeld het ontstaan van de Strontrace, het Beurtveer en de Visserij in 1974 en de ontwikkelingen in de jaren daarna. In 2023 vieren we het 50 jarig bestaan van Beurtveer en Strontrace. Maar zal Reid dan ook met het bekende “Oprotten nou” de deelnemende schepen de haven uit jagen ?

Op 29 oktober a.s. hoopt Reid zijn 86e verjaardag te vieren. Ook dat zal anders zijn in deze bijzondere tijd. Maar zullen wij hem laten weten dat we aan hem denken door het sturen van een kaartje? Zeg maar de creatieve opdracht 2020… Zijn ogen zijn niet zo best meer maar wij zijn er van overtuigd dat hij het zeer zal waarderen…  Zijn adres is Hylperdijk 4, 8711 HJ Workum. Zet er “Reid en Cornelie” op en het komt zeker goed…

Bestuur zeilvacht,