Houd me op de Hoogte 2022 – 11 Bijna thuis,…

Workum, 19 oktober 2022

Strontrace
De Eenvoud gefinisht om 11.29, een goed uur erachter gevolgd door de Sterke Jerke.
De sterke verhalen vliegen al weer over de tafel. Het enorme containerschip bij de Leimuiderbrug, die aanbood om een ‘touwtje’ aan te pakken, maar vervolgens zoveel schroefwater produceerde, dat het schip alle kanten uitgeduwd werd.
De Sterke Jerke met 2 man minder dan de Eenvoud hebben een hele andere beleving van de Ringvaart rondlopen zonder wind… maar de grootste gemene deler is de pijn, de moeheid, maar ook het teamgevoel en de spirit om toch tot het einde door te gaan. Pas als je het landvast om de steiger in de havenkom in Workum hebt liggen, ben je eerste.
Warmond heeft het druk gehad vannacht. Nog 2 lichte strontschepen, 4 zware en de Nicolaas Mulerius.
De Jonge Durk is net het Markermeer op gezeild en is daarmee bezig aan het laatste rak om via Enkhuizen naar Workum te komen. De Nooit Volmaakt zal door Amsterdam (verplicht) motoren en daarna ook het Markermeer overzeilen richting Enkhuizen.
In de zware klasse wordt het spannend. De Vooruitgang en de Avontuur moesten vanuit Warmond terug over Haarlem, terwijl de Spes en de Willem Jacob terug over Amsterdam mogen. Dat lijkt iets korter, maar toch, zullen ze straks ongeveer tegelijk weer aan het laatste rak beginnen. Daar wordt het dan ook nog spannend, wie als eerste Workum aan zal tikken!

Beurtveer
Alle schepen hebben inmiddels Durgerdam gehaald waar ze 2e rustperiode doorbrengen.
Ook de Nicolaas Mulerius heeft zich weer bij de beurtvloot gevoegd. Ze hebben het rondje ringvaart net niet afkunnen maken als gevolg van een kleine schade maar alles is weer gerepareerd en ze kunnen gelijk door met het Beurtveer als ze de IJtoren passeren.
De Eenvoud, Avontuur en de Kleine Jager zijn Lelystad door. Van deze 3 heeft de Eenvoud nog de langste weg te gaan, Medemblik, de Lemmer en dan naar Workum, De Kleine Jager mag na Urk direkt naar Workum en de Avontuur mag eerst nog naar de Lemmer. De rest van de schepen zit ng op het Markermeer, de meesten hebben inmiddels Blocq ook gehad en aangezien de wind opfrist zullen de laatste havens wat sneller bereikt worden als op de heenreis.
3 Schepen liggen nog te wachten in Durgerdam, de Welvaart, de Deinemeid en de Wilhelmina maar het zal niet lang duren voordat ook zij weer aan de terugreis beginnen.